Dakar achter de schermen – Het Roadbook

 

Navigatie is waarschijnlijk een van de belangrijkste aspecten die de Dakar “De Dakar” maakt. De hele race is gevormd rond het roadbook, geen roadbook geen race!! Het roadbook is de coureur zijn beste vriend, met het roadbook kom je aan de finish, zonder ben je nergens, je zou het gevaar niet herkennen en…. Je hebt niets om in te kleuren ‘s avonds in het bivak!

Het Dakar roadbook is primitief en toch uiterst efficiënt. Het roadbook laat je niets anders zien dan dat je op het juiste pad zit. Als je verkeerd rijdt dan ben je ook gelijk de weg helemaal kwijt, en dan is er eigenlijk maar één oplossing; terug te rijden naar de plaats waar je wel wist dat je goed zat. Vandaar dat we de rijders regelmatig in tegengestelde richting zien rijden!

In de Dakar zijn de meeste aanwijzingen in het Frans en is het uiterst zinvol als navigator, een goed overzicht te hebben van de gebruikte aanwijzingen en symbolen.
De beelden van navigators die het roadbook aan het bewerken zijn met pen en stift is iets wat vele van ons kennen. Maar waarom?

3 mogelijke redenen:
– Het maakt het roadbook makkelijker te lezen dan alleen zwart wit, elke navigator heeft zo zijn eigen manier voor hem en zijn team belangrijker dingen herkenbaar te maken.
– Het is onmogelijk 500km roadbook te onthouden, maar als je het een keer bestudeerd hebt en aantekeningen gemaakt hebt, wordt het makkelijker
– Omdat iedereen het doet…..

In de Dakar 2017 neemt het roadbook weer een belangrijke positie in, iets wat de deelnemers in de etappe van gisteren zeker ervaren hebben.

15896121_1740782299471783_2769656901733243244_o